Sałatka z pieczonym burakiem, roszponką i serem pleśniowym

 Po niemałej przerwie wracam :)
Mój październik obfitował w mnóstwo pozytywnych emocji i  nowych smaków. Powoli wracam do rzeczywistości, chociaż nie jest to łatwe i przyjemne.
Wiem, że dzisiaj powinnam dzielić się przepisem na rogale świętomarcińskie, ale rozleniwiłam się w trakcie swojego urlopu, więc będzie coś prostego ;)
Jedna z moich ulubionych sałatek, która łączy słodko-słone smaki. 
Szybka do przygotowania, jeśli ma się wcześniej upieczone buraki.
Już nie czuję, że rymuje... :D
Polecam! ;)

Składniki:
  • roszponka około 1 garść
  • 2-3 sztuki średnich buraków
  • ser pleśniowy z niebieską pleśnią
  • jabłko
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  •  3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego lub z czerwonego wina
  • pół łyżeczki miodu
  • sól, pieprz

Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości. U mnie około 40 minut w 200stopniach, ale wszystko zależy od tego jaka jest ich wielkość i rodzaj.

Ziarna słonecznika podprażamy na suchej patelni. Studzimy.

Wystudzone buraki, ser pleśniowy i jabłko kroimy w kostkę i mieszamy razem. Dodajemy słonecznik i roszponkę.
Olej, ocet i miód mieszamy razem do połączenia składników, najlepiej wymieszać je w małym słoiku. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu. 
Tak przygotowanym sosem zalewamy składniki sałatki. Mieszamy.
Sos najlepiej dodawać przed podaniem sałatki.
 
 Życzę smacznego! :)
 

Komentarze

Popularne posty