czwartek, 15 czerwca 2017

Biszkopt z budyniem i truskawkami

Potrzebujecie szybkiego i pysznego ciasta na weekend? Dobrze trafiliście! To jedno z moich ulubionych ciast na takie ciepłe dni. Jest lekkie i ma w sobie moje ulubione owoce ;) Lato to piękny czas, nacieszmy się sezonowymi pysznościami! ;)

Składniki:
  • Biszkopt:
    • 2 jajka
    • pół szklanki cukru
    • pół szklanki mąki
    • pół łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  •  Dodatkowo:
    • truskawki około 250g-300g
    •  galaretka truskawkowa
    • budyń waniliowy lub śmietankowy

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę i żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. 
Formę o średnicy 24cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wlewamy ciasto i pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Budyń gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Zdejmujemy z gazu, czekamy, aż odrobinę wystygnie. Na biszkopt wykładamy jeszcze ciepły budyń, ale nie gorący.
Następnie na warstwie budyniowej układamy pokrojone w plasterki truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy.

I gotowe! ;)
Możecie cieszyć się pysznym ciasteczkiem do popołudniowej kawki :)
Życzę smacznego :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly