piątek, 26 maja 2017

Zawijane ciasto drożdżowe z dżemem

W ramach leniwego weekendu koniecznie korzystajcie z pogody, spacer, rower, bieganie- cokolwiek! Może grill?;) Ja zapraszam na słodkości. Ciasto drożdżowe zawsze robi się szybko i przyjemnie.
Najlepiej smakuje oczywiście na świeżo, zaraz po upieczeniu :)

Składniki (na 2 drożdżówki z keksówki, która mierzona po dnie ma 27,5x8,5cm, a mierzona u góry 30x10cm) :
  • 550 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 100 g masła, roztopionego
  • 80 g cukru pudru
  • dżem- u mnie porzeczkowy
  • kruszonka: 50 g masła, 50 g cukru, 100 g mąki, 16 g cukru waniliowego

Drożdże mieszamy z 3-4 łyżkami ciepłego, ale nie gorącego mleka oraz z łyżką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie umieszczamy w misce pozostałe składniki, mieszamy.
Na koniec dodajemy drożdże i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie  ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na kształt prostokąta, smarujemy dżemem, zawijamy boki do środka i zwijamy w rulon.
Kruszonka- z podany składników zagniatamy ciasto.
Wkładamy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy mlekiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy w 190 stopniach przez 20-25minut.
 
Smacznego! :)

Przepis pochodzi z bloga poprostupycha.com.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly