czwartek, 11 maja 2017

Sałatka z boczkiem, jajkiem i szparagami

 Dzisiaj u mnie wiosennie, chociaż patrząc za okno ciężko powiedzieć jaka to pora roku ;) Zapraszam na pyszną sałatkę, którą można z łatwością zapakować do pracy. Nie podaje precyzyjnych ilości składników na sałatkę, można zdecydować samemu ile czego chce się dodać ;) Ja robiłam porcje dla dwóch osób.

Składniki:
  • Sałatka:
    • kilka szparagów (użyłam 8 sztuk)
    • 2 jajka ugotowane na twardo
    • ogórek zielony
    • pomidorki koktajlowe
    • garść porwanej sałaty lodowej lub garść miksu sałat
    • kilka cienkich plasterków polędwicy w boczku (ok. 10 sztuk)- może być sam boczek
  • Sos pomarańczowo-musztardowy: 
    • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
    • łyżka octu winnego
    • 4 łyżki oleju lub oliwy
    • czubata łyżeczka musztardy francuskiej
    • 1/3 łyżeczki płynnego miodu
    • szczypta soli i pieprzu

Szparagi gotujemy  do miękkości w wysokim garnku (powinny być zanurzone całe, aż do szyszek), z dodatkiem pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru. Studzimy.
Plasterki boczku układamy na blasze i pieczemy aż będą chrupiące. Pomidorki kroimy na pół, ogórka w plasterki, jajka w ćwiartki, szparagi na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki sałatki mieszamy razem.

W słoiczku mieszamy składniki sosu, mieszamy do aż powstanie jednolity sos. Zalewamy sałatkę, mieszamy.
Gotowe, życzę smacznego!

Przepis na sos pochodzi ze strony www.smakuje.blox.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly