niedziela, 21 maja 2017

Botwinka

 
Dzisiaj moja ulubiona majowa zupa z młodymi buraczkami- po prostu pycha! :) Idealna w swej prostocie, gotuje się prawie sama :)



Składniki:
  • 2 pęczki botwinki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • 2 litry bulionu drobiowego

Botwinkę myjemy. 
Buraki, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy bulion i dodajemy pokrojone warzywa. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
Następnie dodajemy pokrojone łodygi i liście botwinki. Gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. 
Następnie do kubka wlewamy łyżkę wazową zupy i mieszamy z łyżką śmietany. Wlewamy wszystko do garnka i doprowadzamy do wrzenia.
Jeśli zupa jest za mało kwaśna, można dodać odrobinę kwasu cytrynowego.
 
Życzę smacznego! :) 

PS. Swoją botwinkę podawałam z fetą pokrojoną w drobną kosteczkę.


1 komentarz:

Printfriendly