środa, 15 października 2014

Sałatka ziemniaczana

Ta sałatka to wina mojej ciekawości. Widziałam tyle przepisów, że po prostu musiałam spróbować ;)
Połączenie zielonego ogórka z ziemniakami i koperkiem to delikatny powiew wiosennej radości. Trzeba jednak przyznać, że sałatka nie jest wcale tak  lekka, jak te wiosenne. Powiedziałabym raczej, że bardzo sytna.
Doskonała do potraw mięsnych :)
Podana porcja jest dość mała, wystarczy dla dwóch osób.

Składniki:
  • 4 ziemniaki
  • pół ogórka szklarniowego
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • połówka czerwonej cebuli
  • łyżka majonezu
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • pieprz ziołowy, sól
  • łyżka octu balsamicznego
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy na niewielkim ogniu, aż będą miękkie. Odcedzamy i studzimy.
Ogórka i cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy. 
Z majonezu, jogurtu, octu i przypraw robimy sos. Zalewamy składniki sałatki i mieszamy delikatnie.
Chłodzimy około 1 godzinę przed podaniem.

SMACZNEGO!!! :)

4 komentarze:

  1. Smaczniejsze są ziemniaki ugotowane w mundurkach.I w obecnosci koperku chyba zbędny jest ocet balsamiczny- on nie ma powiewu świeżości wiosennej :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię ziemniaki w mundurkach, ale tylko te wiosenne i młode, a nie te z grubszą skórą :) Ocet pojawił się ze względu na to, że sałatce potrzeba było czegoś kwaśnego, jakiegoś mocniejszego akcentu, ale to kwestia gustu, przepis można modyfikować dowolnie według własnych upodobań :)
      Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam :)

      Usuń
  2. A czy można lepiej dodać ogórka kiszonego? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świeży ogórek nadaje świeżości, ale można też dodać kiszonego :)

      Usuń

Printfriendly