poniedziałek, 15 września 2014

Muffinki "Leśny mech"

Wszyscy na pewno znają ciasto szpinakowe Leśny Mech ;) 
Ja postanowiłam zrobić muffinki. Po wpisaniu zagadnienia w wyszukiwarkę wyskoczył mi przepis z bloga Mama poleca, testuje, pyta i ten właśnie wykorzystałam, trochę go modyfikując.
Nie bójcie się ciasta ze szpinakiem, ponieważ w ogóle go w nim nie czuć. 
Muffinki są pyszne, wilgotne, z niespodzianką w środku.
Porcja na 6 dużych babeczek.
Polecam! :)
Składniki:
  • Ciasto:
    • 225g mrożonego szpinaku 
    • 125g cukru
    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki oleju
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
    • 150 ml śmietanki kremówki 30 %
    • 250g serka mascarpone
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 2 łyżki startej mlecznej czekolady 
  • Dodatkowo:
    • coś do dekoracji wierzchu, może to być posypka cukrowa, ziarenka granatu itd.
Szpinak rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto ze szpinakiem. Ciasto wkładamy do foremek do 3/4 wysokości i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i studzimy.

Śmietankę miksujemy z serkiem, nie za długo, żeby masa się nie zważyła. Dodajemy cukier i czekoladę, mieszamy.
Z zimnych babeczek ucinamy wierzch, kruszymy. Spód babeczki delikatnie wydrążamy, mniej więcej 1/4 górnej części babeczki. Do środka nakładamy krem, z tzw. "górką" i obsypujemy pokruszonym zielonym ciastem. Wierzch dekorujemy.




SMACZNEGO!!!:)   


Ciacho na widelcu

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie muffinki :) Ślicznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie wyglądają jak taki leśny mech:) Piękne

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja! Niesamowity jest ten mech :) Dziękuję za udział w akcji i zapraszam do siebie:
    http://przepisynawidelcu.blogspot.com/search/label/wege

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akcja świetna! :) w końcu dużo ciast w jednym miejscu :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. super blog cieszę się że tu trafiłam :)muffiny extra!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi miło!:) Pozdrawiam serdecznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wyglądają ;) jedna uwaga- między babeczka a muffinkiem jest rróżnica, w tym wypadku jest to pierwsza słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdaję sobie sprawę z różnicy między babeczką a muffiną. Jednak w tym przypadku nie można jednoznacznie określić, bo biorąc po lupę definicję "babeczki" powinna w składzie posiadać masło, a samo ciasto powinno być delikatniejsze i "lżejsze", czego nie można powiedzieć o tym cieście bo za sprawą oleju jest bardzo wilgotne.

      Moim zdaniem nie ważne czy babeczka czy muffinka, ważne żeby było pysznie ;) Pozdrawiam :)

      Usuń

Printfriendly