czwartek, 24 lipca 2014

Pyszna sałatka z brokułami i nie tylko! ;)

Bardzo lubię brokuły, często goszczą u mnie na stole jako dodatek do wielu dań- pewnie już zauważyliście ;) Tym razem miałam ochotę na sałatkę z brokułem. Ale co tu zrobić, żeby było to coś innego niż dotychczas? Na szukaniu pomysłu spędziłam trochę czasu, ale się opłacało, sałatka bomba ;)
Korzystałam z kilku przepisów, można powiedzieć, że to one mnie natchnęły i po troszeczku w mojej sałatce jest z każdego przepisu. Także przedstawiam Wam strony i blogi, z których korzystałam:
  1.  Kuchnia domowa Ani
  2. Home-made food and not only 
  3. Tani Weganizm* 
Składniki:
  • Na sałatkę:
    • brokuły
    • cebula
    • 200g drobiowej szynki w kawałku
    • papryka czerwona
    • 300g pieczarek
    • 100g ziarenek słonecznika
    • puszka kukurydzy
  •  Na sos:
    • 3 czubate łyżki majonezu
    • 4 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
    • 3 ząbki czosnku
    • czosnek granulowany, pieprz ziołowy, sól
Wykonanie:

Do ugotowania brokuła wybieramy taki garnek, żeby zmieścił nam się tam cały brokuł. Wlewamy wodę, dodajemy pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru (cukier zapewni nam ładny zielony kolor brokuła), doprowadzamy do wrzenia. Do wrzątku wkładamy całego brokuła, grubą łodygą do góry, tak aby wszystkie różyczki były zanurzone w wodzie i gotujemy 5-7 minut (al dente). Wyjmujemy z garnka, odsączamy, studzimy i dzielimy na mniejsze różyczki.
Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na odrobinie oleju, tak aby odparował z nich nadmiar wody. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka, szynkę w kostkę. Ziarna słonecznika prażymy  na suchej patelni, aż się zarumienią.

Sos:
Majonez, jogurt i musztardę mieszamy ze sobą. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sosu. Przyprawiamy do smaku.


Układamy warstwami:
  • 1/2 brokułów  
  • szynka 
  • 1/3 sosu 
  • pieczarki 
  • cebula  
  • 1/3 sosu 
  • papryka 
  • 1/2 brokułów 
  • kukurydza 
  • 1/3 sosu 
  • prażony słonecznik 
Wstawiamy na godzinę do lodówki do schłodzenia. Warstwy układałam sama także myślę, że można je spokojnie pozmieniać według własnej koncepcji ;)

 SMACZNEGO!

16 komentarzy:

  1. Witam :) cebuli nie smażymy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) Nie, nie smażymy, ale jeśli nie lubisz zwykłej ostrej cebuli, możesz użyć cukrowej, lub czerwonej, też będą dobre, tylko łagodniejsze :)

      Usuń
  2. A czym mogę zastąpić pieczarki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :) Pieczarki to taki produkt, który ciężko zastąpić. Ale jeśli boisz się, że w sałatce będzie za mało składników możesz pokombinować i dodać np. gotowane jajko lub ser feta pokrojony w kostkę. Myślę, że te składniki mogą pasować do sałatki :) A i ser proponuje dać na wierzch pod słonecznik, bo w środku sałatki może się rozpaść ;)

      Usuń
  3. Wszystko super ale po co zatruwać sobie życie majonezem? Zamiast tego więcej jogurtu naturalnego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi ANONIMIE, zgadzam się, że majonez nie jest zdrowy, ale to każdego indywidualna decyzja co i w jakiej postaci je, ja podaję przepis, a każdy czytający może go sobie dowolnie zmodyfikować. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Kiedy niegdyś byłam kilka lat na diecie odchudzającej. Wówczas jadłam sporo jogurtu naturalnego- zamiast deseru, zamiast polewy, zamiast sosu do sałatek, zamiast śmietany, zamiast mąki do zagęszczania sosów... Na dzień dzisiejszy, kiedy poczuję sam zapach jogurtu, zbiera mi się na wymioty. Wolę zjeść z umiarem smaczny posiłek, zamiast dużo bezsmakowego zapychacza. Majonez ma sporo tłuszczu- niektórzy nie potrafią zrozumieć, że ten tłuszcz sprawia, że składniki sałatki są "w dobrej kondycji", znaczy nie psują się, nie rozjeżdżają i nie wysychają. Taka sałatka może dłużej postać. Wkurzają mnie te filozofki od jogurtów- niech założą własny blog ze swoimi pomysłami. Za chwilę jakiś wegetarianin będzie upominał autorkę o użycie mięsa.

      Usuń
    3. Ile ludzi tyle smaków i pomysłów ;) A i z czasem smak się zmienia, jak kiedyś bardzo lubiłam sałatki z majonezem,to teraz wolę te z sosami vinaigrette, mają dla mnie więcej smaku :)

      Usuń
  4. Pyszna sałatka! ;D zrobiłam i polecam, z tym że ja nie ukladalam warstwowo żeby łatwiej bylo spróbować, czy jest już odpowiednio posolona ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chce zrobić ta sałatkę na jutro, lepiej zrobić dziś czy przygotować składniki i jutro ułożyć w salaterce z sosem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie możesz zrobić dziś, nie straci na smaku, a może nawet zyskać, bo wszystko się fajnie razem skomponuje :)

      Usuń
  6. świetny przepis na imprezę. Na pewno skorzystam :)
    Zapraszam również do skorzystania z moich przepisów zdrowolandia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Salatka rewelacyjna!!! Goście byli zachwyceni i wszyscy chcieli przepis :-) robie znowu na Święta! Jak na razie wśród sałatek dla mnie number 1 :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie komentarze to ja lubię! :D Cieszę się bardzo, że smakowała :) Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt! :))

      Usuń
  8. 😊na pewno spróbuję zrobić ☺dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Super sałatka goście na urodzinach córeczki byli zachwyceni,A na następna imprezę paprykę zamieniłam na pomidory i kukurydzę na jajka i wyszła tak samo przepyszna jak oryginał. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly